Elveszett civilizáció a Perzsa-öböl mélyén


Lehetséges, hogy a Perzsa-öböl mélye rejtheti a legkorábbi, Afrikán kívüli emberi populáció nyomait. Az egykor virágzó terület 8000 évvel ezelőtt került végleg víz alá.



Az elmúlt években a régészek több bizonyítékot is találtak azzal kapcsolatban, hogy a Perzsa-öböl mentén 7500 évvel ezelőtt kiterjedt településhálózat létezhetett. Arra a kérdésre azonban nem volt válasz, hogy ez a hálózat miként alakulhatott ki ilyen hamar, ha semmilyen korábbi régészeti nyoma nem volt az emberi populációnak?

Jeffrey Rose, a Birminghami Egyetem régésze a Current Anthropolgy című szakfolyóirat legújabb számában közzétett, New Light on Human Prehistory in the Arabo-Persian Gulf Oasis című tanulmányában amellett állt ki, hogy ezen jelenség bizonyítékai ma már víz alatt, az öböl mélyén találhatók. Szerinte ugyanis a fejlett közösségek azon a területen alakulhattak ki, amely 8000 évvel ezelőtt került víz alá.
Rose szerint a „Perzsa-öböl oázisának” területén több tízezer éven át élhettek, mígnem az Indiai óceán elöntötte a térséget, így települések, kőházak, kereskedelmi útvonalak, cserépedények, háziasított állatok és a világ legkorábbi hajói tűnhettek el egyik napról a másikra, ahogy az emberi civilizáció hajnalának létfontosságú leletei is az enyészeté lettek.
A kutatási eredmények szerint a térség nagyjából 75000 évvel ezelőtt vált kényelmesen lakhatóvá, igazi oázissá válva a környező sivatagok között, ahol a Tigris, Eufrátesz és több más folyó által szállított édesvíz mellett több forrás is fakadt.
A tanulmány szerint a jemeni és ománi régészeti feltárások során nemrég egy olyan kőeszköz is előkerült, amely kelet-Afrikából származhatott. Mindez felülírhatja a korábbi migrációs modelleket, amelyek még azzal számoltak, hogy az első sikeres átkelés 50-70 ezer évvel ezelőtt történhetett az Arab-félszigetre; Rose szerint ugyanis erre legalább 100 ezer évvel ezelőtt kerülhetett sor - amikor az Öböl Oázis igazi menedék lehetett.
Ha pedig igaz a teória, akkor az sok tekintetben újrarajzolhatja az ókori civilizációk felemelkedésének történetét is.

http://www.mult-kor.hu/20101210_elveszett_civilizacio_rejtozhet_a_perzsaobol_melyen

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A darts tábla számozása

A griffmadár