Egy újabb típusú előember

Számos ismeretterjesztő film és cikk jelent meg manapság, hogy az eddig ismert két előember típus, a Homo Sapiens és a Neander-völgyi mellett Szibériában egy eddig ismeretlen, harmadik csoport is élt a Földön.

Elképzelhető, hogy három különböző előember-fajta találkozott a mai Oroszország területénEgy márciusi friss lelet alapján úgy tűnikigen.
Homo Sapiens
Egy szibériai barlangból előkerült csont alapján ugyanis a tudósok egy eddig ismeretlen ősember típust azonosítottakAz ujj egy megkövesedett darabjának DNS analízise után arra a következtetésre jutottakhogy "elődünk"nagyjából 48000 - 38000 évvel ezelőtt élt KözépzsiábanA genetikus elemzés alapján egy újeddig még besorolatlan típussal állunk szemben.

Ez a felfedezés rendkívül izgalmas - lelkesedett Chris Stringer professzora londoni Természettudományi Múzeum kutatója. - Ez az új DNS teljesen más aspektust ad a még mindig meglehetősen nehezen érthető emberi kialakulásnaka térségben - tette hozzá a szakember a Nature folyóiratban megjelent interjúban.
Homo SapiensEgyébként nem csak a térségethanem az egész világ ősember történetét megváltoztatjaaz emberiség kialakulásának elméletét megváltoztathatja. - A csont mellett a régészek több dísztárgyat is a felszínre hoztaka leletek között volt például egy karkötő isA tudósok jelenleg annak a lehetőségét vizsgálják - és nem tartjákkizártnak -, hogy a három különböző formájú előembera Homo Sapiensa Neander-völgyi emberilletve a most felfedezett típus találkozhatott egymással Dél-Szibériában

Svante Paaboa tanulmány társszerzője és a Max Planck Intézet evolúciós antropológiai osztályának kutatója szerint, "bárki is vitte ki ezt a mitokondriális genomot Afrikából mintegyegymillió évvel ezelőttaz új élőlénymelyről eddig nem is tudtunk?. 

Az egymillió éves elválási dátum túl korai ahhozhogy a Gyenyiszova hominina a Homo erectus leszármazottja legyenmely mintegy kétmillió évvel ezelőtt vándorolt ki AfrikábóÁzsiábaEmellett pedig túl idős ahhozhogy a Homo heidelbergensis leszármazottja legyenEzen másik emberősről úgy hiszikmintegy 650 ezer évvel ezelőtt fejlődött ki.

A kutatók egyelőre azonban ódzkodnak attólhogy a maradványt új fajként definiáljákKrause elmondtahogy azon talajrétegmelyben a Gyenyiszova hominina töredéketmegtaláltákolyan eszközöket is tartalmazmelyek hasonlóak az Európában éltmodern emberek által előállítottakhoz.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A darts tábla számozása

A griffmadár