SALAMON-TORONY, Drakula börtöne volt


 

SALAMON-TORONY

Nem Salamon, hanem Drakula börtöntornya volt
Vlad Tepes a török szultánnak is felajánlotta szolgálatait, Mátyás a vajdát elfogatta és 1462-től 1474-ig ebben a lakótoronyban, őriztette.

A visegrádi alsó-vár lakótornyának nincs köze a trónjától megfosztott és 1082-ben bebörtönzött Salamonhoz, akit feltehetően a közeli Sibrik-domb tetején álló épületben tartott fogva unokatestvére, I. László.

Drakula börtöne
Vlad Tepes, alias Drakula azonban megsínylette a lakótorony vendégszeretetét. Amikor Mátyás király megtudta, hogy Tepes a török szultánnak is felajánlotta szolgálatait, a vajdát elfogatta és 1462-től 1474-ig ebben a lakótoronyban, őriztette.

A visegrádi kettős várrendszert a tatárjárás után 1250-1260 körül építtette IV. Béla és felesége. Az alsóvár a kaputoronnyal és őrtornyokkal megerősített erődítésfalakból és a nagy lakótoronyból állt, amely egyszerre volt uralkodói szálláshely, ispáni székhely és katonai erődítmény. Az emeleti termeket oszlopos kandallók fűtötték, és ikerablakok világították meg. A lakótorony nyugati oldalához árnyékszéktorony is csatlakozott.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A turul madár

Kőműves Kelemen legendája

A griffmadár