Hobbitok márpedig léteztek?

Homo floresiensis

A Homo floresiensis egy nagyon furcsa szerzet. A hivatalos meghatározás szerint: "A homo floresiensis („Floresi ember”, gyakran használt, nem hivatalos neve Hobbit) az emberfélék családjának egy feltételezett és kihalt faja, amelynek fosszíliáit az indonéziai Flores szigetén végzett ásatások során tártak fel. Apró termet, valamint méretéhez képest a Homo sapiensnél kisebb agy jellemzi, viszonylag sokáig fennmaradt. Ha valóban létező faj volt, akkor sokáig egy időben élhetett a modern emberrel."
 A "Floresi ember" egy olyan szigeten élte világát, ami egyszerre volt a paradicsom, és a pokol kis rokonaink számára. A legtöbb faj alkalmazkodott az elszigeteltséghez, valamint a szűkösebb forrásokhoz, és apró termetűvé változtak át. Éltek itt tehén méretű törpe elefántok éppúgy, mint más kisebb alfajai a máshol jóval nagyobb állatoknak. Természetesen az ember sem vonhatta ki magát a biológia törvényei alól, és termete erősen zsugorodásnak indult. Így jött létre a homo floresiensisNem hiányozhattak sajnos az árnyoldalak sem ebből a zárt ökológiai közösségből. A dinoszauruszok óta legszörnyűbb ragadozó élőhelye is ez a földdarab volt a törpe emberek legnagyobb pechére . A megalánia nevű majd 8 méteresre is megnövő húsevő gyík bizonyára sok álmatlan éjszakát okozott a Hobbitoknak. Mindezek ellenére a  túlélés mesterei voltak, hisz a kövületek tanúsága szerint több százezer évig képesek voltak fennmaradni. Nem tudni, hogy mi, vagy ki irtotta ki őket, és hogy a mai embernek köze van e az eltűnésükhöz. ( Nem lennék meglepve). A legtitokzatosabb furcsaság velük kapcsolatban az, hogy a ma a térségben lakó bennszülöttek a szájhagyomány útján megőrzött mondáikban megemlítik, hogy törpe emberek éltek előttük a szigetekben, akiket ők rokonaiknak, és barátaiknak tartanak. A Hobbitok jó 10 ezer évvel ezelőtt kihaltak, tehát nem találkozhatott velük a tudomány mai állása szerint senki a maorik ősei közül. Ezért senki sem érti, hogy hogyan tudhatnak a bennszülöttek az egykori létezésükről... Talán majd kiderül ez is!
Az alul látható képen a mára már kihalt emberfajok egymáshoz viszonyított mérete, és formája tekinthető meg. Balról a harmadik szerzet a Homo floresiensis, ami a Homo erectusból fejlődött ki:




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A darts tábla számozása

A griffmadár