1500 éves Biblia Ankarából

1500 éves Szír Biblia Törökországban?
A Vatikánt sokkolta a hír...
Egy ősi iratot fedeztek fel a közelmúltban Ankarában, az Igazságügyi Palota pincéjében. Az irat valójában a Biblia szír változata, és egy ősi dialektusban íródott, melyről azt beszélik, hogy Jézus anyanyelve volt.
Az Ankarában talált könyvet, Törökország egyik legrégibb írásos szövegét a török hatóságok azonnal biztonságba helyezték, mivel eddig kb. 2000 olyan ereklyét foglaltak le a mediterrán térségben, melyet Törökországból akartak kicsempészni. A csempészbandák rendszeresen visznek ki régiségeket, ásatásokon talált ereklyéket és robbanóanyagok is. A lebukott bandatagok tárgyalásán a török rendőrség hatósági tanúként vesz részt, a szír Bibliát is tervezett elrablása időpontjában foglalták le. A bírósági szakértő úgy vélik, a kézirat kb. 1500-2000 éves. A szír Biblia nyolc éve került át Ankara Néprajzi Múzeumába rendőri kísérettel, melyet jelenleg is meg lehet tekinteni egy kiállítás keretében.
A szír Biblia értéke legalá 3-4 millió dollár. Mivel egy állami tulajdonú épületben találták, így az ősi ereklye tulajdon joga Ankarát illeti.
A kézirat arany betűkkel íródott bőr lapokra, melyeket lazán felfűztek. A szír Biblia nyelvezete a „szkript”, ami egy arámi dialektus. A török hatóságok úgy vélik, hogy a Biblia egy különleges kulturális örökség, így meg kell őrizni az utókor számára, ezért helyezték Ankara Néprajzi Múzeumában. Ezzel a lelettel egy ősi arámi dialektus éledt újjá a szír történelemben, mely Törökországban egy gyakran beszélt nyelv volt a régi időkben.
Ez a szír dialektus az arámi egy ritka változata, mely Jézus anyanyelve volt, és a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában akkoriban el volt terjedve. Ezt használták a szíriai keresztények, és nem hivatalosan még mindig használják a szíriai ortodox egyház berkein belül Indiában, valamint a szíriai főváros, Damaszkusz közelében eldugott falvakban. Az arámi nyelvet még mindig használják egyébként vallási rituáléikhoz a maronita keresztények Cipruson is.
A szakértőket azonban megosztotta a kézirat származási helye. Sokan úgy gondolják, hogy az eredeti Biblia mégsem ezen a nyelven íródott. További kérdések vetődtek fel a felfedezés körülményeinek tisztázásával kapcsolatban is, mivel csempészés közben érték tetten a rablókat, és nem lehet tudni, hogy ez az ereklye az egyedüli-e, vagy egy gyűjtemény része Törökországban.
A Vatikán figyelemmel kíséri az ősi irat sorsát, és hivatalos kérelmet nyújtott be a vizsgálatára, mivel a szír ábécé betűin kívül más, talán állatokra emlékeztető szimbólumok is láthatók a Biblia egyes oldalain.
Ha valaha is bebizonyosodik, hogy az eredeti Biblia az ősi szír dialektusban íródott, értéke el fogja érni a 40 millió török lírát, azaz 28 millió dollárt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A darts tábla számozása

A griffmadár