Megapiranha

Akár az egyméteres testhosszt is elérte az óriáspiranha, amely 8-10 millió évvel ezelőtt élt Dél-Amerika vizeiben. A Megapiranha paranensis nevű hal állkapcsára még az 1900-as évek elején bukkantak Argentínában, ám a leletről elfeledkeztek, mígnem Alberto Cione paleontológus fel nem fedezte a La Plata Múzeum raktárában - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

A tudósok meggyőződése szerint a Megapiranha paranensis az evolúciós kapocs lehet az Amazonas vízrendszerében ma élő, főleg hallal táplálkozó vöröshasú piranha és vegetáriánus fajtársa, a fekete pacu, avagy gyümölcsevő piranha között. Míg a vöröshasú piranha hegyes, éles, részben hátrahajló fogai egy sorban vannak, akár a fűrész fogai, a pacu négyszögletes, őrlésre alkalmas fogai két sorban, a Megapiranha paranensis fogai viszont cikcakkosan helyezkednek el.

Senki sem tudja, hogy mivel táplálkozhatott a Megapiranha paranensis, ám az állkapcsot felfedező Alberto Cione szerint vegyes koszton élhetett. Míg a mai piranhának hat foga van, óriási elődjének hét. A paleontológusokat az is foglalkoztatja, vajon mi történhetett a hetedikkel. "Az egyik fog elveszhetett, vagy két fog az évmilliók során összeolvadt. Ma még nem tudjuk megválaszolni a kérdést, de lehet, hogy egy napon rájövünk a rejtély nyitjára" - reménykedett John Lundberg. (mti)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A darts tábla számozása

A griffmadár