Csizma az asztalon....tiszteletlenség, vagy elismerés???

Hazánkban a legnagyobb tiszteletlenségnek számít, ha vki felrakja a lábát az asztalra. Angliában és Amerikában viszont ma is él az a szokás, hogy ha a férfiak öszzeülnek a klubban vagy pipázó szobában , egyik, vagy mindkét lábukat felrakják az asztalra. Ennek az oka a történelemben keresendő. 
Hajdanán csak az a tengerész tehetett ilyet, aki körülhajózta a Jóreménység-fokát vagy a Horn-fokot. Ez egyfajta elismerés volt az embertpróbáló teljesítményért. A hadapródok étkezője a régi fregattokban igen aprócska volt, a bútorzat lócákból, padokból és ládákból állt. Az asztal alatt pedig sok kacat volt elraktározva, úgyhogy szó sem lehetett kényelmes ülésről. 
Így alakult ki az a szokás, hogy a tapasztaltabb, tekintélyesebb tengerész az asztal alá nem férő lábát fel tehette az asztalra. Ám volt ebben is némi megszorítás, ugyanis aki csak az egyik veszélyes fokot hajózta át, egyszerre csak egyik lábát tehette fel, aki már mindkettőt, az mindkét lábát feltehette az asztal lapjára. 
Hosszú ideig nem akadt senki Magyarországon, aki ezt a veszélyes utat megtette volna, így nálunk ez a szokás nem terjedt el....

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A darts tábla számozása

A griffmadár