Karácsonyi babonák



Karácsonyi szerencsehozó babonák

Karácsony éjszakájának mindig nagy jelentőséget tulajdonítottak, ősidők óta úgy vélik az emberek, hogy amit ekkor kívánnak, az valóra válik. Így rengeteg babona is kötődik ehhez az estéhez, mellyel a szerencsét és a gazdagságot próbálták megidézni, a rosszat pedig elűzni.
Kevesen tudják, de a fenyőfát csak karácsony napján kell bevinni a lakásba, mert ha hamarabb tesszük, akkor kapzsiságunkkal felhívjuk az ártó szellemek figyelmét. Az ajtó fölé akasztott friss fagyöngyöt látva azonban visszafordul minden szellem és rosszakarat. Érdemes egy évig ott is hagyni. 
Ha karácsony estéjén gyertyát teszel az ablakba, és hagyod leégni, magadhoz vezeted a jószerencsét.


Ezen a napon öltözz a legszebb ruhádba, hogy így biztosítsd a család békéjét. De ne viselj semmi újat, mert az balszerencsét hoz.


Felejtsd el a kölcsönkérést és a kölcsönadást, ami szintén elviszi a szerencséd. 


Aki karácsonykor babot, borsót, tököt vagy mákot eszik, az sok pénzhez jut. Aki pedig halat falatozik, az úgy fog előre haladni a karrierjében, mint amilyen sebesen a hal úszik a vízben. Ha a megtisztított hal pikkelyét a pénztárcájába teszi, akkor gazdagság is vár rá a következő évben.


Régen a megterített karácsonyi asztal alá gabonaszemeket helyeztek, hogy így biztosítsák az eljövendő év jó termését és bőségét.


Süss a karácsonyi süteménybe pénzérmét vagy gyűrűt. Akihez a pénzzel töltött sütemény kerül, az anyagiakban mindent elér, amit szeretne, aki pedig a gyűrűt találja meg, a munkában és a szerelemben lesz szerencsés. De a vacsora előtt semmiképp se kóstolgassátok a desszertet, mert azzal elvágjátok a szerencsét.


Ha már mindenki jóllakott és elhagyta az asztalt, akkor is hagyj egy kis kenyeret az asztalon, hogy bőségesen legyen mit enni a következő évben. Éjfélkor azért még egyetek egy almát, ami jó egészséget hoz majd.




 
A karácsonyi asztalról összesöpört morzsát nehogy kidobd az ünnepek vége előtt, mert megóvja a ház népét a betegségektől. A szemetet egyébként sem ajánlatos kivinni a házból, ugyanis a szeméttel együtt a szerencse is távozik. A néphit szerint söprögetni is csak az asztal alá szabad.


Karácsonykor ne hagyd a munkát másra: a következő évben többszörösen kell majd visszaadnod.


Ki tudja, mennyire valósak ezek a babonák, de biztos, ami biztos, a szerencsével nem érdemes viccelődnünk.
Képek forrása: flickr.com

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A darts tábla számozása

A griffmadár