Megalitikus kultúrák - Nyugat-Európa - menhir, dolmen, cromlech

Nem beszélhetünk mítoszokról és legendákról addig amíg meg nem ismerjük a korszak emberét, melyre nincs is jobb példa, mintha megvizsgáljuk a művészetét és az építészetét. Eddig ugye épületekről nem beszélhettünk, hiszen az őskor embere barlangokban élt többnyire, de van itt egy igen érdekes időszak, mely sokak érdeklődését keltheti fel....az enyémet mindenképp.


Nos a Megalitikus kultúra alatt a neolitikumot követő, a réz-, bronz-, és vaskorig terjedő időszakot értjük. Ezen kultúra emlékei az Atlanti óceán partvidékén, szinte mindenhol megtalálhatóak:Írországban, Skóciában egészen Portugáliáig, de még Szenegálban (!) és Máltán is maradtak emlékek. Érdekes módon, szinte mindenhol egyszerre jelent meg isz.e 3-2 000 évvel ezelőtt, és szinte egyszerre, a keleti bronzkori és égei kultúra kialakulásával tűnik el. Főként hatalmas kőtömbökből álló építményei miatt lett igen népszerű.


A ny-európai megalitok, nem mások, mint az építészet első példányai. Több típusukat különböztetjük meg: 
1. A menhhir
A menhirek többnyire magányosan állított, függőleges, hatalmas kőoszlopok. Némelyek igen megdöbbentő méretekkel rendelkeztek. Jelentésük valószínűleg szimbolikus: egyesek szerint fallikus szimbólum (ellensúlyozva az eddigi matriarchális társadalmi nézetet, és jelezvén a szerephangsúly áttolódását a nőről a férfira), de lehetnek határjelző kövek is, vagy az ősök lelkének megtestesítése, de létezik olyan magyarázat is, mely szerint ez az embert jelöli, magassága és kiegyenesedett formája mutatja különbözőségét az állatvilágtól (személy szerint ezt tartom a legkevésébé valószínűnek), de vannak olyan elképzelések is, hogy csillagászati jelentőségük volt. 
ez egy menhir (Fr.o.)Bretagne-ból: 22m magas, a becsült súlya pedig 320 tonna
(vajon hogy tudták felállítani....- a szerk.)

szintén Bretagne, Carnac: több száz menhir áll egymással párhuzamos sorban
2. A dolmenek
Leginkább egy asztalhoz hasonlítanak. Három, négy kötőmbre helyezett széles kőlapból állnak. Gyakran előfordult, hogy a dolmen négy oldalán zárt volt. Az építészet mérföldköve, ugyanis először fordult elő, hogy feltornyozással teret válasszon el. A belső tér volt az "ős lelkének" lakhelye, a nyílásokon keresztül teremtettek összeköttetést a külső és a belső tér között.
A dolmenek keletkezésének magyarázata egy keletről érkez nép volt, akik fejlettebbek voltak az európaiaknál és fejlett hajózási ismeretekkel rendelkeztek. Spanyolországban Los Mirallesben kötöttek ki. Sokat nem lehet tudni róluk, egy biztos, hogy hajóval érkeztek, a tengerparton telepedtek meg és igen fejlettek voltak. Tőlük vették át a temetkezési kultuszt is a Ny-Európaiak, de mivel nem volt kellő technikai tudásuk, így csak utánozni tudták őket. 
dolmen Portugáliából
3. A cromlech
A sok kőtömbből, jellemzően köralakúra tervezett építményeket összefoglalóan nevezik így. A leghíresebb az angliai Stonehange. De Anglián kívül, még Franciaországban is találhatóak.
Stonehagne - köveinek nagy részét elhurcolták és a közeli várakba beépítették, mára három kőből készült alakzatok /trilitek/ maradtak fenn, melyek leginkább kapukra emlékeztetnek
Durván megmunkál négyszögletes alakú kövek, tetejükön zárókövel, melynek kivitelezését mesterien oldották meg. Az építmény közepén oltár állt, melyet merőlegesen felállított fedőlapokkal lezárt kötőmbök vettek körül. Ez volt a védőkerítés. A nap, a napéjegyenlőség idején átvilágított a "kapukon" és megvilágította az oltárt: a termékenység és az újév szimbóluma volt. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A darts tábla számozása

A griffmadár