IOR - Istituto per le Opere di Religione

Nyomozás indítottak az olasz hatóságok, miután felmerült a pénzmosás gyanúja Vatikán bankjával kapcsolatban - közölte a La Repubblica. Az olasz napilap szerint a világ egyik legtitkosabb pénzügyi intézménye, az Istituto per le Opere di Religione (IOR) és tíz további bank ellen folyik vizsgálat.
Az újság tudósítása szerint a gyanúba keveredett pénzintézetek között olyanok is vannak, mint az Intesa San Saolo és az Unicredit.
"A gyanú szerint az IOR-t valamiféle védőernyőként használták fel, hogy elrejtsék üzelmeiket, például az adócsalásokat" - közölte a lap, forrásaira hivatkozva.

Különleges helyzetű bank

Az IOR területen kívüli státussal rendelkezik. A katolikus egyház rendjeinek, szervezeteinek, hivatalainak pénzügyeit intézi, számláit vezeti, és lényegében az off-shore jellegű helyzetéből húz hasznot. Kezelnek magánszámlákat is, de kizárólag exkluzivitással, vagyis meghívásos alapon. Tavaly szeptember végén jelentette be a Vatikán, hogy XVI. Benedek pápa javaslatára lecserélték a vatikáni bank szinte teljes vezetését, és egész felügyelőbizottságát.
A Vatikán azóta sem kommentálta a döntést. Médiaértesülések szerint a modernizáció és az átláthatóság növelése jegyében váltottak. Az IOR abban is különleges intézmény, hogy nem publikálja pénzügyi mérlegeit. Az IOR-t egy bíborosokból álló bizottság felügyeli.

Botrányok

A La Repubblica szerint a nyomozószervek már feltártak nagyjából 180 millió eurós gyanús pénzmozgást, amely az elmúlt két évben történt, és a tranzakciók egy része a vatikáni bankban tartott számlákon keresztül folyt.
Az IOR nevéhez kapcsolódik egyébként a Vatikán történetének egyik legnagyobb botránya, amely titokzatos halálesetekhez is vezetett. Ezt a története dolgozta fel Francis Ford Coppola Keresztapa trilógiájának-harmadik része. Ebbe a történetbe ágyazódik be az az összeesküvés-elmélet, amely szerint valójában megmérgezték 33 napi pápasága után I. János Pált.
A történet főszereplője az amerikai bíboros, Paul Marcinkus, aki 1971 és 1989 között vezette a bankot, amikor sorozatos visszaélésekre derült fény. A botrányok következtében omlott össze a Banco Ambrosiano nevű magánbank 1982-ben, miután nyilvánvalóvá vált, hogy szoros szálak fűzik a maffiához, és kapcsolatai vannak a politikai terrorizmussal is.
Forrás: 2010.06.01.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A darts tábla számozása

A griffmadár