Roberto Calvi, az Isten Bankára....

Egy újabb érdekesség akadt a kezembe, most egyházi vonalon kutakodtam.




Húsz éve övezi rejtély az ügyet, de végül öt ember állt az olasz bíróság elé Roberto Calvi meggyilkolásáért. Az "Isten bankáraként" is ismert Calvi holttestét 1982-ben találták meg a londoni Blackfriars-híd alatt, egy kötélen lógva.
Az eset először öngyilkosságnak tűnt, de később bebizonyosodott, hogy gyilkosság történt. Az ügy szinte hollywoodi: maffia bérgyilkosok, titkos szabadkőműves rituálék, vatikáni intrikák és nemzetközi pénzügyi csalások.
A Temze-rakpart zajos és forgalmas hely, de 1982 június 18-án a kora hajnali órákban sokkal csendesebb volt. Senki sem látta azt a hajót, amely nyugatról közelítette meg a Blackfriars-hidat, senki sem látta kikötni, senki sem látta, hogy egy embert felakasztottak az állványzatra, hogy a holttest cipője belógott a vízbe, hogy a zakója zsebeit építési törmelék húzta le.
A korabeli tudósítás beszámolt arról, hogy a holttest Roberto Calvié, egy nagy olasz magánbank vezetőjé. A londoni rendőrség először öngyilkosságként kezelte az ügyet, de Olaszországban egyre többen gyanakodtak gyilkosságra.
Nem öngyilkoság volt
Kételkedve az öngyilkosság teóriában, Calvi családja felbérelt egy Jeff Katz nevű magánnyomozót. Katzék újraépítették a Blackfriars-hidat akkor borító állványzatot és bebizonyították, hogy ha Calvi valaha is mászott volna az állványzaton, ahogy a rendőrség állította, úgy a cipőjén rozsda és festéknyomoknak kellett volna lennie.
„Amikor megvizsgáltuk az aznap éjjel viselt cipőjét, nyoma sem volt festéknek, vagy rozsdának, még mikroszkópikus nyoma sem. Ez azt jelentette, hogy Calvi soha nem állt az állványzaton. Ha pedig nem ő mászott fel, akkor valakinek oda kellett tennie, tehát gyilkosság volt és nem öngyilkosság” - mondta Jeff Katz.
A kérdéses éjszakát két hónappal megelőzően Calvi nagy bajba került. Olaszország legnagyobb bankjának, a Banco Ambrosiano-nak a vezetőjeként illegális valutázás miatt 4 év börtönre ítélték. Azonban 1 egész 4 milliárd dollár hiányzott a bankból.
A Maffia, a P2 és a Vatikán pénze
A pénz a kiemelt ügyfeleké volt, mint a maffia, a P2 nevű, titkos renegát szabadkőműves páholy és a Vatikáni Bank. A megrémült, sarokba szorított Calvi túl sokat tudott és azzal fenyegetőzött, hogy beszélni fog. Ekkor találkozott Milánóban Roberto Calvi, a Financial Times akkori római tudósítójával, Rupert Cornwall-lal, aki később "Az Isten bankára" címen írt könyvet.
„Emlékszem, szombat délután voltam nála a bankban. Megtört volt, a vállai előreesettek, az ujjaival dobolt az asztalon és a szája egyik széle rángatózott. Azt mondta, hogy üldözik, félt. Úgy nézett ki, mint aki ereje végéhez ért, láthatóan kimerült volt. Érezni lehetett, hogy a játék véget ért” - emlékszik vissza Rupert Cornwall ujságíró.
Calvi Londonba jött, hogy egy ügylettel pótolja a hiányzó pénzt és így mentse magát. Két hónappal a milánói találkozó után azonban már a londoni Blackfriars-hídon lógott. Calvi hatalmas összegeket kezelt a Vatikán megbízásából: a pénzt különböző alapokba és off-shore vállalatokban tartotta.
Állítólag a lengyel Szolidaritásnak is juttatott vatikáni pénzeket. A Vatikán soha nem ismerte el, hogy köze volt a csaláshoz, mindenestre negyedmilliárd dollárt kifizettek a bank hitelezőinek. Calvi maffia pénzeket is kezelt.
A meggyilkolásával vádolt öt ember - Flavo Carboni, Giuseppe Calo, Carboni volt barátnője Manuela Kleinszig, Ernesto Diotallevi és Silvano Vittor - állítólag kapcsolatban állt a maffiával. Roberto Calvi tagja volt a P2 nevű titkos és illegális, ezer tagot számláló szabadkőműves páholynak, amelynek Olaszország legbefolyásosabb emberi voltak tagjai, mint a ma már kormányfő Silvio Berlusconi.
A BBC római tudósítója, David Willey az 50-es évek óta él az olasz fővárosban:
„Az olasz társadalom imádja a tikokat és a titokzatosságot és ezek a hatalmas botrányok - amelyek másutt talán már rég napvilágot láttak volna - itt rejtve maradnak, és a titkokat az érintett felek is védik”
Hamis papírokkal a halálba
Roberto Calvi egy svájci fegyverkereskedő magángépén repült Londonba, a maffia által adott hamis útlevéllel. Halála után, Flavio Carboni Zürichben találkozott a fegyverkereskedővel. Szállodai bejelentő lapján a londoni Grove Park út 80-at adta meg lakóhelyül.
Nos, a Grove Park út 80-as szám alatt nincsen ház, csak egy a Temzében végződő betonrámpa. De miért adták meg ezt a címet? Ez a maffia valamiféle fekete humora lenne? Vagy itt tették csónakba Roberto Calvit és innen vitték utolsó útjára a Blackfriars-hídhoz?
A Blackfriars-híd is érdekes választás mint gyilkossági helyszín. A P2-es szabadkőműves páholy tagjai ugyanis black friar-ként, azaz dominikánus szerzetesekként utalnak egymásra. Calvi zsebeiben talált kőtörmelék, pedig utalás a szabadkőművességre és így figyelmeztetésnek szánták.
Az Angliai Egyesült Nagypáholy szóvivője szerint az eset ajándék volt az összeesküvés elméleteket gyártó újságíróknak. Szerinte azonban a Blackfriars-hídat egyszerűen azért választották, mert akkor csak ez a híd volt felállványozva. Minderre talán egyszer fény derül. A tárgyalás hónapokat, ha nem éveket vesz majd igénybe. De 23 év titkolózás után a rejtélyt borító fátyol lassanként felliben.

Felmentették az "Isten bankára" állítólagos gyilkosait 



Bizonyíték hiányában felmentette a bíróság szerdán a Roberto Calvi római üzletember 1982-es meggyilkolásával vádolt öt embert.
A Vatikánhoz fűződő szoros üzleti kapcsolatai miatt a sajtóban "Isten bankáraként" emlegetett Calvit 1982. június 19-én a londoni Blackfriars híd állványzatára felakasztva találták, zsebeiben nehéz kövekkel és 15 ezer dollárral. A rendőrség először öngyilkosságnak minősítette az ügyet.
A család nyomására azonban folytatódott a vizsgálat, s ennek eredményeként emeltek vádat a maffia bankáraként emlegetett Giuseppe "Pippo" Calo, Ernesto Diotallevi üzletember, valamint Calvi sofőre és testőre, Silvano Vittor, Flavio Carboni üzletember és annak volt barátnője, az osztrák Manuela Kleinszig ellen.
Az ügyészség négyük számára életfogytiglani börtönbüntetést kért, Manuela Kleinszig esetében viszont felmentést javasolt.
A vádirat szerint Calvi a Banco Ambrosiano vezérigazgatójaként pénzt mosott tisztára a maffia számára, a gyilkosságot pedig Calo rendelte meg. Az ügyészség feltételezése szerint a maffiafőnökök úgy gondolták, Calvi meglopja őket, és miután a Banco Ambrosiano nem sokkal korábban csődöt jelentett, attól tartottak, szorongatott helyzetében nyilvánosságra hozza ügyleteiket.
Olaszország egyik legnagyobb bankbotránya volt Calvi bankjának összeomlása. A Banco Ambrosiano - az akkori legnagyobb olasz magánbank - egy 1,3 milliárd dolláros hiány miatt kényszerült csődöt jelenteni. A csőd 250 millió dolláros veszteséget jelentett a Vatikán nem hivatalos bankja, az IOR mint részvényes számára. Az Ambrosiano csődje és Calvi halála után az olasz és a brit sajtó azt is rebesgette, hogy Calvi a maffia pénzének egy részét az IOR-on keresztül mosta tisztára.
Forrás: 2007. 06. 06.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A darts tábla számozása

A griffmadár