Egyiptomi megalit: Nabta

1998 márciusában Fred Wendorf, a Southern Methodist University régészprofesszora vezetésével dolgozó team bejelentette, hogy Dél-Egyiptomban, a Nílustól nyugatra, egy Nabta nevű eldugott helyen rábukkantak egy megalitikus lelőhelyre. A lelőhelyet egy kőkör, egy sor lapos kőépítmény és 5 sor álló, ill. feldőlt megalit alkotja. Romauld Schild, a Lengyel Tudományos Akadémia munkatársa megerősítette, hogy az egyik megalit vonal kelet-nyugati irányban fekszik.
Öt megalitsor, a központi megalitikus építmények körül sugárirányban elhelyezve. Emberi maradványokat nem találtak, de a csoport több szarvasmarhasírt is feltárt, köztük egy tetővel fedett, agyaggal kitapasztott kamrába temetett teljes csontvázzal. …
A kis kőkör négy függőleges kőcsoportból áll, melyek közül kettő észak-déli irányban helyezkedik el, míg a másik kettő egyenesen a nyári napforduló horizontja felé biztosít nézővonalat. Az egyik megalitikus építmény és két, kb. egy mérföldre lévő kő között kelet-nyugati tájolás is felfedezhető. Mi több, két másik geometrikus vonal is fellelhető, melyek tucatnyi egyéb követ érintve északkeletre és délnyugatra mutatnak ugyanattól a megalittól.
A team azon megfigyelés alapján becsülte meg a lelőhely korát, hogy kb. 4800 évvel ezelőtt jól észrevehető klimatikus változás következett be, melynek időpontját a kalibrált radiokarbonos kormeghatározás i.e.3300-ra tette. A monszun ekkor délkeletre húzódott, és a terület ismét száraz s gyakorlatilag lakhatatlan lett. ….
Nabtát nem önkéntesen választották a megalitikus építmények helyszínéül. A hely nagyon különleges.” (Christopher Knight és Robert Lomas: A múlt üzenete 286-7.o)
Ugyanis Nabta pontosan a Ráktérítőre esik!
 „Nabtánál a déli nap a nyári napforduló előtt és után mintegy három hétig zenitje közelében jár, de egy, és csak egy napon, a Nap sugarai teljesen függőlegesen tűznek a talajra, és a függőleges kövek néhány percig egyáltalán nem vetnek árnyékot.”
 (Christopher Knight és Robert Lomas: A múlt üzenete 286-7.o)
Számomra az a tény, hogy egy ilyen földrajzilag fontos helyen építkeztek az őskori csillagászok, azt bizonyítja, hogy Földünk pontos felmérése és megfigyelése oly régmúltba nyúlik vissza, melyről a történelemtudomány még csak nem is álmodik!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A darts tábla számozása

A griffmadár