Kleopátra elsüllyedt palotája

Megtalálták Alexandria kikötőjében Kleopátra palotájának, valamint egy templomegyüttesnek a romjait. Az épületek 1600 évvel ezelőtt süllyedtek el egy pusztító földrengés és szökőár következtében.

A nemzetközi régészcsapat Franck Goddio francia archeológus vezetésével az 1990-es évek eleje óta kutatja a világ egyik leggazdagabb víz alatti régészeti lelőhelyét, s hozza a felszínre Egyiptom utolsó uralkodói dinasztiája korából származó káprázatos műtárgyakat. A legkülönfélébb leletek kerülnek elő a pénzérméktől a mindennapi használati tárgyakon át a fáraók óriási gránitszobráig és elsüllyedt templomokig.
A legkorszerűbb technika segítségével sikerült feltérképezniük a kikötői üledék vastag rétege alatt az ókori uralkodói negyedet. E kutatások tanúsítják, hogy mily pontosak voltak a korabeli görög geográfusok és történetírók feljegyzései a városról.
Franck-Goddio-sphinx
"Egyedülálló régészeti helyszínről van szó" - vélekedett Franck Goddio, aki két évtizede kutatja világszerte a hajóroncsokat és az elsüllyedt városokat. Hozzátette: a régészeti helyszínek jelentős részét tönkretették a későbbi korokban. Alexandria királyi negyede - a templomokkal, palotákkal, katonai őrsökkel "agyonzsúfolt" szigetek, a kikötő - egyszerűen a vízbe csúszott a térséget a Kr. u. IV, majd a VIII. században sújtó megsemmisítő erejű földrengések következtében. Az ókori épületek, kincsek javarésze érintetlenül maradt fenn, köszönhetően annak, hogy a vastag üledékréteg védte az objektumokat a tengervíz káros hatásától.
"Minden olyan, mint amikor elnyelte az egészet a tenger"  - fogalmazott a kutatócsoport tagjaként a feltárásokban résztvevő Asraf Abdel-Rauf, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács régésze.
FranckGoddioTheSunkenTreasu
A víz alatti feltárások során előkerült leletek egy részét Philadelphiában június 5. és január 2. között látogatható kiállításon vonultatják fel, majd a Kleopátra: Egyiptom utolsó királynője nyomait kutatva című tárlat az Egyesült Államok több városában is szerepel.

Forrás: index.hu

Megjegyzések

  1. szerintem kleopátra és ez az egyész egyiptom valójában rejtélyes egy hely lehet. vajon lehet még ott valami vagy csak a romok vagy talán még az se?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A darts tábla számozása

A griffmadár